Här delar vi med oss av 4 fakta om solenergi och solceller för dig som är nyfiken och intresserad av hållbarhet. I den här artikeln kan du läsa om:
- Varför solceller är ett utmärkt sätt att spara pengar
- Vad du behöver för att komma igång med solceller
- Vilka solceller som är bäst att köpa
- Vilken typ av leverantör man ska jobba med
1. Spara pengar med solceller
Solceller är ett utmärkt sätt att spara pengar, oberoende av vad du har för budget. Om du vill spara pengar är solceller en bra lösning. Oavsett vad du har för uppvärmning i huset, har du alltid en elförbrukning. Den elförbrukningen får du betala för i form av en ständigt återkommande elräkning från ditt elbolag.
Stigande elpriser ger högre besparingar
Om du har en anläggning som producerar majoriteten av den el som du förbrukar och får ett överskott kan du välja att sälja egenproducerad el till ditt elbolag. När elpriset stiger ökar du dina besparingar samtidigt som du minskar dina elräkningar. Det innebär att stigande elpriser ger dig högre besparingar utan att dina kostnader ökar.
Många banker erbjuder förmånliga solcellslån för dig som går över till grön energi. Det finns även rotavdrag för solceller som sänker dina installationskostnader.
Låna med lägre ränta
Du kan därmed finansiera din solcellsanläggning och börja spara pengar redan första året. Flera banker erbjuder lån med lägre ränta för den som redan har ett bolån och vill bli mikroproducent av solenergi. I många fall blir den årliga kostnaden för lånet (inklusive amortering och ränta), lägre än den besparing man får från solcellernas produktion.
Dessutom får du en skattereduktion på din överproduktion. (upp till 30000 kWh, 18 000kr)
2. Innan du kommer igång med solceller
Vad behöver man egentligen för att komma igång med solceller? För att komma igång med solceller behöver man solceller, växelriktare och kablage. Solcellerna genererar elektriciteten i form av DC-ström och växelriktaren omvandlar den till AC-ström som du kan använda i hemmet.
Den el som du inte använder direkt skickas ut på elnätet och den får du betalt för. Vill du använda mer av den el du producerar kan du installera batterilagring till dina solceller och utnyttja elen under natten.
Välj väderstreck för dina solceller
Solceller kan installeras praktiskt taget var som helst som får direkt solsken större delen av dagen och som inte skuggas av byggnader eller träd.
Du behöver ett tak eller markläge utan skuggor som ligger i riktning mot söder, öst eller väst. Rakt söderläge har bäst produktion, men öst- och västläge fungerar också bra. Du får då en jämnare produktion över hela dagen.
3. Vilka solceller är bäst att köpa?
Solceller av hög kvalitet producerar solel i 40-50 år, så det är en långsiktig investering du som solcellsköpare gör. Vi har undersökt och testat marknadens produkter och hittat solceller som producerar mer, håller längre och lämnar de bästa garantierna
Skillnad i lönsamhet och hållbarhet
Som de flesta kanske vet är inte alla solceller likadana. Det är stor skillnad i både lönsamhet och hållbarhet beroende på vad du väljer för solcellsmodul. Det är dock så att man ofta "får vad man betalar för" och solceller av högre kvalitet kostar mer pengar.
De solceller som är bäst att köpa är europatillverkade glas/glas-moduler från Solarwatt, istället för de (tyvärr) mycket vanligare asiatiska glas/folie-modulerna som säljs till svenska villaägare.
Överlägset bäst med glas/glas-moduler
Glas/glas-moduler skyddas av ett 2 mm tjockt glaslager på båda sidorna och är därmed vatten- och lufttäta. Resultatet av detta är att modulerna inte bara har längre livstid än glas/folie-moduler, men producerar också mer elektricitet under sin livslängd.
Med glas/glas-moduler från Solarwatt får du 30 års produktgaranti som täcker alltifrån aggressiva gaser till salter, tunga snölaster och hagelstormar.
Vi tycker att de solceller som är bäst att köpa är glas/glas-moduler eftersom de producerar mer, håller längre och kommer med de längsta och mest heltäckande garantierna.
Tänk långsiktigt
Kom ihåg att eftersom solceller är en stor investering, och eftersom du ska ha ditt solcellssystem i många år, är det viktigt att du väljer rätt leverantör och satsar på kvalitet.
4. Vilken leverantör på solceller ska man jobba med?
Välj en leverantör som har de bästa garantierna
- Minst 30 års produktgaranti, inte bara effektgaranti
- Heltäckande garantier
Välj en hållbar leverantör
- Se till att din leverantör tar sitt ansvar och bryr sig om hållbarhet samt att produkterna är hållbart tillverkade
- Visst, de hjälper till med solceller på taket, men man vill veta var och hur solcellerna är tillverkade
- Transporter. Sker de inom Europa eller långt ifrån Asien?
- Hitta en leverantör som har europeiska produkter och erbjuder hållbart tillverkade solceller
Välj en leverantör med egna montörer och elektriker
- Se till att leverantören inte låter någon annan genomföra jobbet när du väl har signerat offerten
- Hitta en leverantör som har koll på hela processen så att du endast har ett företag att vända dig till om något skulle gå fel
- En bra leverantör har allt in-house och ett företag att kontakta, samt ger sina anställda bra villkor. Fråga leverantören om de har kollektivavtal
Välj en leverantör som inte tummar på säkerheten,
- Hör dig för om fallskydd på taket och andra säkerhetsåtgärder
- Säkerhetsåtgärder ger inte bara högre säkerhet för de som arbetar men också för dig som ska ha elektricitet installerat på taket
Bra leverantörer tar inte genvägar eller fuskar. De gör valen som kanske är dyrare på kort sikt, men mycket bättre och tryggare på lång sikt.
Om du vill få en skräddarsydd offert baserad på dina unika förutsättningar så kontakta oss här.