För att vi ska kunna gå igenom fördelarna och nackdelarna med optimerare så börjar vi med en kort förklaring om hur det fungerar. Istället för att koppla solceller direkt till varandra och sedan vidare till växelriktaren så låter man kopplingen gå igenom en box, en optimerare bakom solcellsmodulen. Detta gör att solcellsmodulen individuellt kan optimeras till sin maximala förmåga.
FÖRDELAR med optimerare till solceller
- Bra vid delvis skuggning
- Bra om solcellsanläggning ska sitta på flera olika tak, i flera olika lutningar etc.
- Optimerar varje modul efter modulens förutsättningar
- Automatisk ljusbågsdetektering
- Levererar endast 1 V per modul tills växelriktare och AC-spänning slås på
- DC-spänningen slås automatiskt ifrån vid nätbortfall eller som en reaktion av hög temperatur
NACKDELAR med optimerare till solceller
- En potentiell felkälla bakom varje modul
- Kostsam lösning som inte behövs på ett tak med bra läge
Marknadsledande traditionella växelriktare har optimering i hela strängen, vilket är pålitligt, väl beprövat och mer kostnadseffektivt
OPTIMERING I EN KLASSISK STRÄNGVÄXELRIKTARE
Tyvärr har introduktionen av individuella optimerare skapat en missuppfattning kring traditionella strängväxelriktare. En uppfattning som ofta tas upp är att hela strängen med moduler tappar sin effekt vid skuggning av en eller två moduler. Detta är naturligtvis en uppfattning som inte stämmer. Då hade inte tillverkare som marknadsledande SMA inte funnits kvar.
Just SMA har en lösning som heter OptiTrac Global Peak, det är en lösning där strängen kontinuerligt optimeras via växelriktaren. Alltså behövs inget extra installeras på taket.
Detta är en betydligt mer kostnadseffektiv lösning som fungerar väldigt bra vid delvis skuggning från exempelvis en takkupa eller avluftningsrör. Denna funktion finns självklart från andra tillverkare än SMA, exempelvis Dynamic Peak Manager från Fronius.