Allt fler vill ha solceller på sitt tak som ett led i att övergå till en allt mer hållbar elproduktion. Den som är ny på solceller kan ofta ha svårt att veta vilken information man ska ta reda på. Ett bra ställe att börja på är att ta reda på är ens egna förutsättningar för solceller på taket, och i så fall hur bra produktionen kan bli.
5 förutsättningar för solceller på tak
De flesta hus och fastigheter lämpar sig för installation av solceller på taket – de som inte gör det är överraskande få. För att få en lönsam avkastning som mikroproducent av el vill du däremot ta reda på hur förutsättningarna ser ut för solceller på ditt tak. Dessa kan skilja sig åt mellan olika tak, och olika faktorer kan få olika innebörd för elproduktionen. Om ditt tak inte uppfyller alla faktorer kan dina solceller på taket alltså fortfarande ha goda förutsättningar för god elproduktion. Här har vi samlat fem viktiga faktorer som är avgörande för vad du kan väntas få ut av solceller på ditt tak.
1. Läge mot söder
Eftersom Sverige ligger på den norra sidan av jordklotet befinner sig solen som mest i söderläge under dagen. Därför är optimalt läge på taket att det är riktat i rakt söderläge för att kunna fånga upp så mycket sol som möjligt och därmed producera mer el.
2. Lutning på taket
Beroende på takets lutning kommer solcellsanläggningen att producera olika mycket. Optimal lutning på solceller i Sverige är 40-45 grader.
3. Solkartor på kommunernas hemsidor
De flesta kommunerna i Sverige har solkartor på deras hemsidor, där kan du se om ditt tak tar emot mycket eller lite solinstrålning. På kartan visas tak med mycket solinstrålning i rött. Lite mindre sol visas i gult och minst sol visas taket i blått.
4. Skuggning
Vid beräkning av hur mycket en solcellsanläggning kommer att producera räknar man nästan alltid utifrån ett skuggfritt läge. Viss skuggning är inte ett hinder för att producera egen el, men det kommer att ha viss påverkan på utfallet av producerade kWh. Viss skuggning kan t.ex. vara ett träd, skorsten eller en elstolpe som skuggar ditt tak. Läs mer om vad det innebär att beräkna solcellers effekt och produktion.
5. Takbeläggning och takets skick
Olika takbeläggningar ger lite olika förutsättningar för installation av solceller. Det är möjligt att installera solceller på i princip alla takbeläggningar. Största skillnaden är tillvägagångssätt vid installation och montagematerial, priset skiljer sig också ofta därefter. Därför kan det vara smart att ta kontakt med en installatör om du är i fas med takbyte och har tänkt att installera solceller.
Takets skick är också viktigt att titta på innan installation. Eftersom solcellsanläggningen ska sitta uppe i 30-40 år kan det i vissa fall vara fördelaktigt att göra ett takbyte eller en takrenovering i samband med installationen. En del väljer i dessa lägen att installera ett integrerat soltak.
Fråga oss om förutsättningarna för solceller på ditt tak
Är du nyfiken på att ta reda på mer om hur väl det passar med solceller på ditt tak? Tveka inte att ta kontakt med någon av våra professionella solcellsexperter.